Paslanmaz Çelik Kumlama
Paslanmaz çelik kumlamada kullanılan kumlama abrasivine bağ ...
Yüzeysel Cam Kumlama-Cam yüzeyinde az miktarda aşındırma gerçekleştirildiğinden bu adı alır. Bu teknik tek bir kumlama aşamasında gerçekleştirilir. Desenin iki elementi vardır. Siyah ve beyaz. Bunu siyah beyaz fotoğraf gibi düşünebiliriz. Pozitif ve negatif. Abrasivin çarpmadığı alanlar (uygun materyal ile geçici olarak parçalar halinde kaplanan alanlar) ve abrasivin çarparak yüzeysel aşındırıp, buzlu bir görüntü elde edilen alanlar. Kumlanan alanlar beyaz, diğer taraflar şeffaf (veya camın yüzey rengi) görünür. Kumlanan alanlar siluet şeklindedir; dolayısıyla desen içerisinde ayrıca detay isteniyorsa, bu bölümler kaplanarak kumlanan alanlardan ayrılmalıdır. Yüzeysel Cam Kumlama en basit ve en hızlı yöntemdir. Fakat Oyma Cam Kumlama ve Gölgelendirme Cam Kumlamasında alınan daha sofistike dizaynlar bu yöntemle elde edilemez.
Oyma Cam Kumlama-Bu teknikte cam üzerinde derin ve 3 boyutlu kumlama yapıldığından, bu ad verilmiştir. Kendi içerisinde de farklı türleri vardır. Tek aşamalı, iki aşamalı, çoklu aşamalı ve serbest derin kumlama. Tek aşamalı olanda yüzeysel kumlamadan daha derin kumlama yapılır; o yüzden dizayn ona göre seçilmeli ve desen ayırma elemanları daha geniş olmalıdır. İki veya çoklu aşamalı kumlamalarda cam üzerinde koruyucu kaplama bulunmaz. Hepsi birlikte değil, fakat çok az unsur bir seferde belirli sırayla kumlama yapılır. Bu şekilde kumlama unsurları farklı derinliklerde kumlama yapabilirler ve zayıf bir üç boyut (3-D) etkisi sunarlar. Bunu tersine bir kabartma gibi düşünebiliriz. Bu kumlama tekniğinde camın bir tarafından kumlayarak dizaynı oluştururken, dizaynı camın diğer tarafından (kumlanmamış yüzeyi) görürsünüz.
Gölgelendirme Cam Kumlaması-Bu teknik yüzeysel kumlamada olduğu gibi, sadece camın yüzeyinde kumlama yapılarak gerçekleştirilir. Fakat farklı olarak grinin ve beyazın farklı tonlarını elde edecek şekilde kumlama yapılır. Tamamıyla kumlanmış cam yüzeyi 100% beyaz görünür. Eğer kumlama yoğunluğunu 100% den daha az yaparsanız, gri ve beyazın tonlarını oluşturabilirsiniz. Gölgelendirme, tek bir aşamada uygun makinelerle yapılabileceği gibi; 2 veya çoklu aşama kumlamalarıyla da gerçekleştirilebilir.